Próchnica u dzieci 2018-06-15T11:54:29+00:00
Loading...

Czy wiesz, że aż 90% dzieci w Polsce ma zły stan zębów?**

Dowiedz się jak dochodzi do powstawania nowych ubytków

Do czynników wpływających na zły stan zębów oraz większe prawdopodobieństwo powstawania nowych ubytków należą m.in.:

  • nawyki żywieniowe

  • predyspozycje genetyczne

  • bakterie płytki nazębnej Streptococcus mutans

ETAP 1

BAKTERIE Streptococcus mutans
POWSTAWANIE PŁYTKI NAZĘBNEJ

Tuż po umyciu zębów zaczyna tworzyć się na ich powierzchni miękki osad. Na samym początku osad wypełniony jest substancjami zawartymi w ślinie. Z czasem jednak osad, nazywany też płytką nazębną, zaczyna wypełniać się bakteriami.

Większość dojrzałej płytki nazębnej stanowią bakterie Streptococcus mutans.

To właśnie te bakterie są głównym czynnikiem odpowiedzialnym za rozwój próchnicy.

ETAP 2

KWAŚNE pH W JAMIE USTNEJ

Kiedy bakterie Streptococcus mutans tworzące płytkę nazębną spotykają w swoim otoczeniu, czyli w jamie ustnej, pożywienie bogate w cukry, zaczynają je rozkładać, wytwarzając kwasy.

W wyniku tego procesu w jamie ustnej tworzy się kwaśne środowisko.

Kwaśne pH w jamie ustnej sprzyja rozwojowi próchnicy, przyczyniając się do większego ryzyka powstawania nowego ubytku.

ETAP 3

CZAS

W powstawaniu próchnicy duże znaczenie ma również czas. Im dłużej pokarm zalega w jamie ustnej, tym większe prawdopodobieństwo powstania nowego ubytku. Im bardziej lepki pokarm, dłużej przetrzymywany w jamie ustnej, tym większe prawdopodobieństwo próchnicy.

Dlatego tak ważna jest codzienna higiena jamy ustnej, czyli dokładne szczotkowanie zębów. Myjąc zęby, mechanicznie usuwamy zalegającą płytkę nazębną (płytkę bakteryjną) oraz pozbywamy się resztek pożywienia z jamy ustnej.

**Na podstawie wyników badań epidemiologicznych 7-latków, prowadzonych w ramach programu „Monitoring Zdrowia Jamy Ustnej” w 2011 roku, opublikowanych na stronie Ministerstwa Zdrowia.